Cestou jsou přísná kritéria vydávání zbrojních pasů

Ministr vnitra Chovanec v TV Prima v souvislosti se střelbou v Uherském Brodě řekl, že v ČR je drženo poměrně velké množství zbraní a je dle něho otázka, jestli chceme, aby v české společnosti bylo tolik držitelů zbrojních průkazů. Co si o tom myslíte? Nebylo by naopak méně obětí, kdyby někdo z nich měl pistoli a bránil se? Nebo je potřeba omezit držení střelných zbraní?

Dlouhodobě zastávám názor, že nejsme na DIVOKÉM ZÁPADĚ. Kriminalitu a vnitřní bezpečnostní situaci nelze řešit tím, že každý bude vlastnit zbraň a brát spravedlnost do vlastních rukou. Zajištění bezpečnosti občanů je nezpochybnitelná role státu a jeho bezpečnostních složek.

Předchozí pravicové vlády svými reformami, nesmyslnými účetními škrty a restrikcemi výrazným způsobem oslabily policii a to jak z hlediska počtu a profesionality příslušníků, tak z hlediska technického vybavení. Tento stav se ministra vnitra Milan Chovanec snaží svými kroky napravit. Nejde to však ze dne na den mávnutím kouzelného proutku. Jeho koncepce je správně nastavená a to i na poli veřejného pořádku.

Proto v rozšiřování počtu legálně i nelegálně držených střelných zbraní mezi lidmi nevidím cestu. Jedná se spíš o bezpečnostní riziko. Osobně bych šel raději cestou tvrdších postihů za nelegálně držené zbraně a redukci počtu legálně držených zbraní. To znamená zavedením přísnějších kritérií při přidělování zbrojních pasů.

pro parlamentnilisty.cz