Přeslazené koblihy a mlácení prázdné slámy

Andrej Babiš řekl na sněmu ANO, že „stát by šlo řídit mnohem lépe, kdybychom měli u nás, jako třeba ve Spojených státech, většinový systém. Jeden řídí, a druhý je v opozici. Jeden má stoprocentní zodpovědnost, druhý ho hlídá a kontroluje.“ Co si o tom myslíte?

Pan Babiš pod pojmem stoprocentní odpovědnost evidentně myslí získání stoprocentní politické moci, o kterou se s nikým nechce a nebude chtít dělit. Podobně se jako správný oligarcha chová i v segmentu byznysu, kde podniká. Nejprve zlikviduje konkurenci a pak monopolním způsobem ovládne trh. To přesně demonstruje jeho uvažování i v politice. Je to agresivní predátor a autokrat, který chce koncentrovat veškerou moc do svých rukou. To znamená moc ekonomickou, mediální, justiční a politickou.

Proběhlý kongres jeho pravicového hnutí ANO je toho příkladem. Osobně jsem přesvědčen, že náš národ je natolik vyzrálý, že si tohoto oligarchu nenechá přerůst přes hlavu a nenechá se donekonečna „opíjet“ jeho přeslazenými koblihami. Žádný strom neroste do nebe, což se týká i pana Babiše. I on jednou skončí a tím skončí i jeho politický produkt, tedy hnutí ANO. Babiš je totiž ANO a ANO je Babiš a Babiš je Agrofert.

To, že oligarcha Andrej Babiš momentálně ovládá většinu médií a stoprocentně vlastní politickou pobočku Agrofertu s názvem ANO neznamená, že se mu podaří ovládnout a vlastnit náš národ. Na to jeho marketingová, nafouknutá, bezobsažná bublina evidentně nestačí a stačit nebude.

A to se týká i jeho záměru zavést americký většinový model. Na jeho zavedení nemá a nebude mít dostatečnou ústavní většinu v parlamentu. Takže se jedná opět o mlácení prázdné slámy. Jedinou cestou by mohl být ústavní puč se zapojením bezpečnostních složek. Ale tak daleko by snad majitel Agrofertu nezašel. Ví, že nejsme banánová republika a jisté mantinely je třeba ctít. I když ve firmě by to prostě zařídil jinak.

Demokratický stát však není firma, protože rozhodují voliči ve svobodných volbách a ne jeden osvícený oligarcha.

pro parlamentnilisty.cz